excitre's blog
Witaj na moim blogu

excitre's blog

Pojemniki próżniowe na żywność- dlaczego warto je mieć?

Pon Paź 19, 2020 12:14



Pojawiają się w coraz większej liczbie gospodarstw domowych i to trend, który bardzo cieszy. Mowa oczywiście o pojemnikach próżniowych, które pozwalają nawet na 5 razy dłuższe przechowywanie żywności w stanie nadającym się do spożycia. Polecane są zwłaszcza tym osobom, które na co dzień marnują żywność, wyrzucają ją, robią zbyt duże zakupy, ale też dla tych, którzy lubią mieć zapasy produktów żywnościowych na jakąś okazję. Jak działają takie pojemniki i dlaczego warto je mieć w swojej kuchni?

Jak działa próżnia w pojemnikach próżniowych?

Próżnia to najkrócej mówiąc przestrzeń całkowicie wolna od powietrza i dostępu tlenu. Pojemniki próżniowe sprzedawane są wraz z pokrywkami i pompkami. Umieszczenie pompki w otworze pokrywki pojemnika pozwala w łatwy i szybki sposób odessać dosłownie powietrze z pojemnika, a umieszczone w nim jedzenie- to surowe czy to ugotowane- przechowywane jest od tego momentu w warunkach próżniowych. Usunięcie większości powietrza z opakowania można uważać za modyfikację atmosfery wokół zapakowanego produktu.
Na skutek umieszczenia pożywienia w próżni, uniemożliwiamy namnażanie się na jedzeniu wszelkich patogenów, które mogłyby je zepsuć. Nie namnażają się bakterie, pleśnie ani drożdże, które do powstania potrzebują przecież tlenu, którego w próżni nie ma. Próżnia - czyli środowisko ubogie w tlen a bogate w dwutlenek węgla - przyczynia się do znaczącego ograniczenia wzrostu wszelkich wyżej wymienionych organizmów, które przyczyniają się do psucia się mięs, ryb, gotowych dań, etc. Jedzenie pakowane próżniowo utrzymuje swoje cechy sensoryczne- a więc smak, zapach, a także wygląd. Sama jakość i trwałość pakowanych próżniowo produktów zależy głównie od tego, czy żywność nie została wcześniej tuż przed pakowaniem zanieczyszczona wtórnie, mikrobiologicznie, czy odpowiednio obchodziliśmy się z nią podczas krojenia, gotowania, a także czy była kupiona rzeczywiście świeża.

Plusy i minusy przechowywania żywności w pojemnikach próżniowych

Pakowanie i przechowywanie jedzenia w pojemnikach próżniowych ma bardzo wiele plusów, do których należą:
• przede wszystkim komfort - nie zastanawiamy się jak przechowywać żywność, czy ją zamrozić by była świeższa dłużej, używajmy jedynie pojemników, pakujemy żywność i odsysamy powietrze ciesząc się następnie żywnością nawet o 3-5 razy dłużej świeżą niż ta, przechowywana tradycyjnie,
• możemy ugotować więcej i nie marnować już jedzenia- to dobre rozwiązanie dla osób, które dużo gotują- z pojemnikami próżniowymi można sobie ugotować np. zupę, która przydatna jest do spożycia nawet przez 7-10 dni, to świetny sposób na przygotowywanie żywności np. na cały tydzień i sukcesywne jej zjadanie, bez wyrzucania i marnowania,
• pakując żywność próżniowo zachowujemy w niej wartości odżywcze, a także minerały i witaminy, a więc jemy zdrowo,
• możemy przechować więcej- np. po promocyjnych zakupach w supermarkecie, gdzie kupiliśmy produktów nadprogramowo- to świetna sprawa, jeśli np. za kilka dni spodziewamy się gości.

Chcesz kupić wysokiej jakości pojemniki próżniowe? Zapoznaj się z ofertą https://seeyoo.pl/!

URL Trackback dla tego wpisu:

http://www.forum-lodz.pl/trackback.php?e=43

Napisz odpowiedź    

Autor Wiadomość
Nie ma odpowiedzi na ten wpis.
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz odpowiedź

Łódź - forum ludzi aktywnych Strona Główna -> Blogi -> excitre's blog -> Pojemniki próżniowe na żywność- dlaczego warto je mieć?